Een Zeeuws biertje

Vandaag lukt het ons dan toch om Zierikzee te bereiken! We varen alweer op tijd (om 8.30) weg in Willemstad. Hoe eerder we op de Oosterschelde zijn, hoe minder tegenstroom we hebben. Maar eerder dan om 9.00 hoeven we ook weer niet bij de Volkeraksluizen te zijn, omdat de brug bij de sluis in de spits niet draait.

We moeten vandaag twee sluizen door en bij beide sluizen steekt onze mast te hoog voor de jachtensluis en moeten we dus aansluiten in de beroepssluis. Bij beide sluizen zijn daar strikte procedures voor, waar we gisteravond flink op hebben gestudeerd. Bij de Volkeraksluizen gelden er zelfs 3 marifoonkanalen. Waar standaard kanaal 10 geldt op de binnenwateren, moeten we ons bij het aanlopen van de sluis aanmelden op kanaal 64. Vervolgens worden we geacht aan de noordkant van de sluis (bij het binnenvaren) op kanaal 7 uit te luisteren en aan de zuidkant (bij het uitvaren) op kanaal 25. Het is maar dat je het allemaal weet… Maar rond het middaguur hebben we beide sluizen gelukkig achter de rug. Als we na de Krammersluis de Oosterschelde opdraaien, maakt de bewolking en de nevel plaats voor de zon. De Oosterschelde ligt er prachtig bij. Met een beetje fantasie doen het groene water en deze heerlijke zon zelfs mediterraan aan!

Tegen een uur of 15.00 varen we het kanaal naar Zierikzee in. En we zijn meteen groot fan van deze heerlijke Zeeuwse stad. De haven is een stapelhaven (de boten liggen aan elkaar ‘gestapeld’ langs de kade) en op de kant staan schattige huisjes en een draaiende molen. Prachtig!

 

We dwalen lekker door de stad, leuke kleine steegjes met oude huisjes, overal gezellige terrasjes in de zon. En wij vinden ook een heerlijk plekje om even neer te strijken en de vakantie nog maar eens te vieren. We trakteren onszelf op twee heerlijke speciaalbiertjes en vishapjes. Geen engelse pint, maar deze Zeeuwse blondjes smaken minimaal zo goed hier in dit zonnetje! Hmmmmm.

Nu we toch in Zeeland zijn moeten we ook meteen maar de prille start van het mosselseizoen mee vieren. Dus op de weg terug naar de boot loeren we naar een restaurantje waar we vanavond mosselen kunnen eten.

We kunnen nog heerlijk in het avondzonnetje genieten van een pan vol met verse mosselen, om de vingers bij af te likken!

Terug bij de boot is het behoorlijk gezellig in de volgestapelde haven. Een boot met Nederlandse vijftigers-mannen die wat te vieren hebben zetten er een muziekje van Jaques Brel bij op, en met wisselend volume van gelach vormt dat een prima combi om lekker bij weg te dommelen…

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *