Vandaag is het weer behoorlijk opgeknapt. De zon laat zich nauwelijks zien, maar de regen van gisteren is weggetrokken. We willen graag nog een dagje Den Haag doen voor we weer verder varen en daar is het prima weer voor. Buiten blijkt dat er een vis op ons dek ligt. Toch interessant… Is ‘ie daar zelf opgeklauterd? Of heeft een meeuw hem daar een handje bij geholpen?
We hebben onze zinnen gezet op het Haags Gemeentemuseum. Een half uurtje wandelen vanuit de haven. Het blijkt een prachtig museum te zijn. Niet alleen het gebouw zelf (een ontwerp van Berlage), maar ook de collectie is indrukwekkend.
Als we aan het eind van de middag via de Frederic Hendrikstraat terugwandelen, valt ons oog op Ibericus, een restaurant waar de hele achterwand volhangt met gedroogde hammen. We hoeven ons niet lang te bedenken en besluiten naar binnen te gaan voor een borreltje en wat lekkers. Binnen blijkt dat ze hier héél veel verschillende soorten hammen hebben. De man achter de balie vertelt ons vol passie over het verschil tussen voor- en achterpoten (de achterpoten zijn malser), het verschil tussen witte en zwarte varkens (de witte leveren de Serranoham, de zwarte de Pata Negra) en het verschil tussen gewone en Bellotaham (de Bellotaham komt van varkens die vooral veel Bellota – een soort kleine eikeltjes – hebben gegeten). We mogen de verschillen proeven en besluiten uiteindelijk om een portie Bellota Pata Negra van de achterpoot te bestellen. Samen met wat heerlijk Spaans brood met tomaat en olijfolie en een glaasje wijn, maakt dat een perfect aperitiefje.
Nog nagenietend van de heerlijke smaken lopen we door de miezerregen terug naar de haven. Aan boord berekenen we eerst de vertrektijd voor morgen – het wordt weer vroeg uit de veren – en knutselt Stijn daarna een heerlijke Marokkaanse couscous met lamsworstjes, courgette, abrikoos en noten in elkaar. We duiken daarna vroeg ons nest in, wetende dat de wekker ons alweer om 6.00 zal wekken!