Getijdenwater

Afgelopen etmaal ging het heerlijk! Een mooi windje, de zon die alvast een voorproefje lijkt te geven van de Franse zomer die ons te wachten staat en als toetje gisteravond een paar walvissen vlak naast de boot! (Het staat op film, dus dat houden jullie tegoed.)

Of we dus lekker rustig zitten te genieten van onze laatste mijltjes op Biscaye? Ho maar. Er wordt gewerkt aan boord van de Amuse! Over een paar uurtjes ronden we de kaap bij Pointe du Raz. Rondom die kaap staat er getijdestroming. En stevig ook. Met springtij (rond nieuwe en volle maan), staat er de ene keer 5 knopen stroming zuidwaarts en een paar uur later 5 knopen stroming noordwaarts. Gelukkig zitten we nu rond doodtij (halve maan), waardoor je als je pech hebt maar tegen 3 knopen stroom hoeft in te boxen. Nog steeds niet mals.

Bovendien waarschuwt de pilot ons dat ‘stroom tegen wind’ (wanneer beiden uit tegengestelde richtingen komen), hier heftige zeeën kunnen geven. Het advies is daarom om ongeveer 5 uur en 3 kwartier na Hoogwater Brest het kanaal tussen de kaap en het eiland Ile de Sein door te varen. Eh…. Hoe laat dan precies?

De laatste keer dat we rekening moesten houden met het getij, is alweer even geleden: op de Surinamerivier om precies te zijn. Die stroomde ongeveer 7 uur stroomafwaarts en vervolgens ongeveer 4 uur stroomopwaarts.

Tijd om de getijdenberekeningen maar weer eens af te stoffen. We hebben de stromingskaartjes en de hoogwatertabellen er dus maar eens bijgepakt en concluderen dat we het beste rond 16.00 uur vandaag het kanaal bij de kaap door kunnen varen. Dan zou het tij precies moeten kenteren. Als we op volle snelheid doorvaren, zijn we veel te vroeg. Dan hebben we flinke stroom tegen, en aangezien er een aardig windje staat tegen die stroom in, zou de zee dan nog wel eens erg onrustig kunnen zijn.

En dus zijn we nu druk bezig om de laatste mijltjes tot het kanaal te temporiseren. We hebben de genua al een paar uur geleden weggedraaid om vaart te minderen. Maar we moeten ook uitkijken dat de tegenstroom, die steeds sterker wordt, ons niet later dan nodig laat arriveren. Lekker pielen zo.

Als we de kaap straks gerond hebben, hebben we nog een mijltje of 20 te gaan, met de stroming in de rug. We verwachten dus dat we voor donker aan de steiger in Camaret vastgeknoopt liggen. Op naar de Bretonse oesters, de galettes (volgens mij zijn die Normandisch, maar dat mag de pret niet drukken), en de Franse kaasjes!

De statistieken:

– Dagen onderweg: 4

– Totaal afgelegde afstand: 514 nm

– Afgelegde afstand afgelopen etmaal: 126 nm

– Afstand nog te gaan (in een rechte lijn naar Camaret): 25 nm

– Onze lokatie om 14.30 uur (UTC+2): 47°55’82 N, 4°48’00 W

4 gedachten over “Getijdenwater”

  1. Ik volg jullie ( uiteraard! ) al vanaf de vroege morgen. Tja, het venijn zit zoals wel vaker weer eens in de staart. Dus dat wordt nog eventjes spannend! Behalve duimen en kaarsjes toch ook maar even een schietgebedje?
    Maar wat fijn dat jullie zo’n prachtige nacht hadden.
    Hoop jullie straks veilig binnen te zien varen!!!
    Héél veel sterkte op het laatste stukje en liefs, XXX

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *